helenvoordieren
aromatherapie

Geuren doen heel veel met je.  Geuren nodigen uit tot contact of geven juist een waarschuwing, een reactie van afkeer. De geur van gas geeft een duidelijke waarschuwing. De geur van appeltaart is uitnodigend, gastvrij.

Geuren gaan via het reukorgaan direct naar de hersenen, naar de systemen waar emoties worden gereguleerd. Daarom reageren mens en dier zo direct op geuren. Essentiële oliën zijn sterk geurende stoffen, maar werken behalve op emotioneel niveau ook op fysiek niveau. Het zijn chemische structuren die uit dezelfde bouwstenen zijn opgebouwd als dieren en mensen waardoor ze ook makkelijk door onze lichamen worden opgenomen en ontbrekende componenten kunnen aanvullen. Het zijn complete organische stoffen die intelligent werken. Dat wil zeggen dat ze doen wat nodig is afhankelijk van de situatie.

Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerd. Met 1 druppel pepermuntolie kun je bijvoorbeeld 24 kopjes thee zetten. Dat is vergelijkbaar met het blad van ongeveer 4 of 5 muntplanten. Enige kennis van zaken is daarom noodzakelijk om de juiste olie te kiezen en deze op de meest effectieve manier toe te passen.

Essentiële oliën verhouden zich als volgt tot andere complementaire behandelwijzen:

Energetische methoden die gebruik maken van het universele energieveld zoals Healing Touch®, werken aan goede doorstroming van energiecentra en energie banen.  Dit is de basis voor een lichaam wat optimaal kan functioneren. De grote energiecentra sturen alle belangrijke lichaamsprocessen aan. Als deze goed functioneren wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam optimaal benut.

Homeopathie en Bach-bloesems zijn energetische methoden die door middel van de energetisch informatie van een stof het lichaam aanzetten tot herstel. Zij werken beiden vooral op emotioneel en spiritueel niveau, waarbij het lichaam wel aangezet kan worden tot fysiek herstel.

Kruiden zijn gedroogde plantenstoffen die vooral op fysiek niveau werken.

Essentiële oliën zijn zeer geconcentreerde stoffen die zowel op fysiek als emotioneel en spiritueel niveau werken.

Hoe werken essentiële oliën?

Soms voegt de essentiële olie fysiek iets toe aan het lichaam, bv bij spijsverteringsproblemen. Of de essentiële oliën helpt bij ontgiften van het lichaam, bv bij nier- en lever problemen. Of de essentiële olie werkt antiseptisch en/of anti viraal bv bij luchtweg- en andere ontstekingen.

Met therapeutische oliën worden zeer zuivere biologische oliën bedoeld: extracten van de (onbespoten) plant, bloem, wortel, boom of vrucht waarin de werkzame stoffen, de levens sappen, van de plant zitten. Deze werkzame stoffen  zorgen voor afweer (oa. van insecten, schimmels en virussen), groei,  hormonale processen en territorium processen.

Er is de laatste jaren weer wetenschappelijk  onderzoek gedaan naar de werking van essentiële oliën voor mensen en dieren en dit onderzoek bevestigd de traditionele genezende claims van oudsher. Oliën behoren tot een van de eerste medicijnen die mensen gebruikten en hun chemische componenten worden in de geneesmiddelen industrie synthetisch nagemaakt. Essentiële oliën werken door hun complexe natuurlijke samenstelling in op vele lagen waardoor de eenheid en zelfheling van het lichaam wordt bevorderd.